18 Ocak 2011 Salı

Islim Kebabi


Tarifimi yazmadan once bir arastirma yaptim, islim kebabi turk sitelerde daha degisik verilmis, ama fransiz sitelerdeki benim bildigim sekilde. Benim yaptigim kuzu incige giriyor. Ama ben islim dedim :))

Islim kebabi benim misafir sofralarimda eger ilk geliyorlarsa genelde ilk tercihim olur. Sik goruntusu ile once goze hitab eder, sonra da migdeye tabi. Masaya her getirdigimde, waaww bu ne yaa :) Tepkisi almak cok da hosuma gider.

 Aslinda bu yemegi ilk Vahap'la Paris'te bir lokantanin cuma ve cumartesi specialitesinde yedik. Daha sonra annemin calistigi yerde de yedik. Anneminki daha guzeldi. Annem oldugu icin degil, gercekten o daha guzel yapiyor. Yandaki fotograf annemin yaptigi. Benimkinden bile daha hos duruyor.

Buraya yerlesince, incik etini nereden bulacagimizi bilemedik, sonra superstore'da ( buyuk alisveris merkezi )'nde dondurulmus et bolumunde paket icinde oylesine almistim. Ve bir baktimkii incikmiss :) Suprise olmustu benim icin. Simdi surekli aliyoruz.

Bugunde kocacigima ozel yaptim. Ne zamandir cani cekiyordu. Tabi sabah erkenden kalkdim, bir arkadasin asuresine gidecektim, yemegi yapip oyle cikayim dedim. Sonra yemek derdim olmasin diye. Tabi bu arada, bizim sicak su vanasi kapatildi, borularda patlama olmus. Dus da alamadan cikmak zorunda kaldim. Pis pis patlican koktum. Utanc verici bir duygu. Bir dahaki sefere daha dikkatli olacagim...

Neyse, tarife gecelim

ben 3 tane kuzu incik kullandim
3 sogan
2 kasik domates salcasi, 1 kasik biber salcasi
defne yapragi ( 2 adet )
yarim domates, yarim yesil ya da kirmizi biber
tuz, karabiber
1 adet patlican ( incik basina 2 dilim ( uzunlamasina koydum ben, tabi unutulmamali bizim 1 patlican Tr'deki 3 patlicanla es deger. )

Yapilisi,

1) Incikleri tencereye alin, guzelce haslayin. Uzerindeki kopugu alin.
2) Ayri bir tencerede soganlari az biraz yagla kavurun, sonra icine salca ve biber salcasini koyun. Salcayi oldurun. Uzerine su ekleyin(soguk su).Salcali suyun kivami koyu olmali. Defne yapraklarinida koyun. Ona gore salcanizi kendiniz ayarlayin. Cok civik olmasin. Su kaynayinca inciklerinizi icine atin. Biraz da bu sekilde haslayin, kurdan batirin rahat giriyorsa yeter.
3) Incikler haslanirken kizdirilmis yagda patlicanlarinizi kizartin.
4) Incikleri once bu sekilde firin tepsinize koyun.
4) Aynen fotograftaki gibi patlicanlari capraz bir bicimde koyun, uzerine biber ve domates koyup kurdanla saglamlastirin. Soganli salcali suyunuzu blender'dan gecirin. Kivam soganin beyazligini alacak. Ve daha da koyulasacak. Muhtesem bir tadi var. Blender'dan gecmis sogan salca karisimini inciklere dokun. Once kisik ateste, ( 170 - 160'larde asagi yukari ) 1 saate yakin birakin. Daha sonra isiyi yukseltin briaz daha birakin.




Not : Firinda ne kadar cok kalirsa, haslama tadi o kadar cok gidiyor. Eger firinda az birakirsaniz haslanmis et yemis gibi olursunuz yani pek guzel olmaz. Bu yemekte, her asama cok onemli, eger cok fazla haslarsaniz bu seferde et lastige doner. Ben haslamalari yarimser saat kadar yaptim. Ama firinda 3  saate kadar biraktim. Aslinda 2 saat birakacaktik ama Vahapcigim kapatmayi unutmus :) Tadi guzeldi.

Ikinci Not : soganli salca sosunu annemin islim fotografinda ki gibi uzerine dokebilirsiniz. Ama cok koyu olmali. Aklinizda bulunsun fazla suyu birkac gun muhafaza edebilirsiniz. Ete sos olarak super gidiyor. Herseye dokuyorum ben. Karniyarigin uzerine bile :)

Bulgur esliginde cok guzel oluyor.




Et kemikten aynen bu sekilde bir bicak darbesiyle ayriliyor. Tadi cok guzel.

5 yorum:

  1. senin tarifin değişikmiş ben kuşbaşı veya köfteyle yapıyorum ama buda çok güzel görünüyor kız bunları yiyerekmi zayıflayacan her gün birbirinden güzel yemekler yapıyon kilolar alır başını gider benim gibi

    YanıtlaSil
  2. Evet orada da belirttigim gibi, turk tariflerinde bohca seklinde yapiyorlar. Aslinda o daha basit oluyor eti haslamakla ugrasmiyorsun. Sorma ya nasil zayiflayacagiz. Birde evdeyiz ha bire yiyorum :((

    YanıtlaSil
  3. ağzımın sularını silmekle meşgulüm yorum yapamayacağım üzgünüm.

    YanıtlaSil
  4. waaww bu ne?. dedim işte bak. ama gerçekten süper gözüküyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...