17 Ekim 2012 Çarşamba

Çilekli Tart

Uzun zamandir bu bloga ugramadigimi farkettim... Gunlerim inanilmaz yogun geciyor. Dersler, projeler, sinavlar, Cihan bey, onun bide babasi, ev, temizlik, yemek vs...vs...vs....
Bugun ders calisayim diye okula gitmedim... Ama itiraf ediyorum hic ders calismadim. Canim yanlizligin tadini cikarmak istedi her anne gibi... Rahatca evimi temizledim. Kahvemi yudumladim... Dizi izledim... Ve mutfagima girdim... Okulun kutuphanesinden odunc aldigim harika bir tatli kitabinda "Coup de Pouce" tart tariflerine baktim... Ne zamandir tart denemek isedigimi farkettim... Kismet buguneymis... Bunun yani sira Sevgili Cenk'in o harika sayfasina da goz attim... Tart hamurumu onun tarifine gore yaptim sadece kitabin baska orneklerini de ekledim...

Cilekli yapma sebebim tamamen esim. Icinde meyve olan herseye bayiliyor ben ise hic sevmiyorum.

Gelelim tarife...

Oncelikle tart hamurunu hazirlerken bazi noktalara dikkat etmemiz gerekiyor :


  1. tart icinde kullanilan tereyagini eritmeyin, soguk olmasi gerekiyor. Zar buyuklugunde kucuk kuplere kesin.
  2. Hamurun birbirini tutmasi icin icine azicik soguk su ilave edebilirsiniz.
  3. Hamurla cok oynamayin, hizli olmalisiniz.
  4. Idel olan hamuru dolapta 30 -60 dakika bekletmek
  5. Bekleme isleminden sonra unlu bir zeminde acin, ve tart kalibinizin uzerine merdane yardimiyla koyun.
  6. Tartin altinda catalla delikler acmayi unutmayin, hamurun kabarmasini onleyecek, bunun yani yagli kagit uzerine findik, badem ya da baklagillerden koyun hamurun uzerinde agirlik yapsin.
  7. Tartin pisme derecesi tarife gore degisebilir. 
Malzemeler

Tart Hamuru Malzemeleri : 
  1. 1 1/2 cup un ( 1 bucuk su bardagi )
  2. 125 gr. tereyagi, kucuk kuplere ayrilmis
  3. 1 adet yumurta sarisi
  4. 1/2 cup pudra sekeri
  5. 1 cay kasigi tuz
  6. (tart hamuru tutmazsa soguk su ilave edebilirsiniz)
Krema malzemeleri :

  1. 3 cup ( su bardagi) sut
  2. 3 yemek kasigi tereyagi
  3. 1 adet yumurta
  4. 3 yemek kasigi un
  5. 1 cup toz seker
Uzeri icin :

  1. Ince kesilmis cilekler
  2. Cikolata rendesi
  3. Istediginiz ne varsa
Yapilisi

  1. Once tart hamurundan baslayalim. Unu, sekeri v tuzu karistirin, yumurtayi ve zar seklinde kesilmis tereyagini ekleyin... Karistirin... BU asamada ben soguk su da ekledim.. Hamur tutunca, dolapta 1 saat dinlendirdim.
  2. Ayri bir tencerede sut, tereyagi, yumurta, seker'i karistirin. Ocagin uzerinde muhallebi kivamina gelene kadar bekleyin.
  3. Tartinizi unlanmis bir zeminde tart kalibinin boyu kadar acin, ( fotograflardan da gorundugu gibi) fazlaliklari kesin, yukardaki dedigim asamalari yapin, ve 180 derece (360 F) da kenarlar kizarana kadar pisirin.
  4. Tart ve krema soguyunca, kremayi tartin uzerine dokun...
  5. Cileklerinizle susleyin..
  6. Cikolata ekleyin
  7. Eger jole varsa uzerine surun, parlaklik vermesi icin

Dolabinizda sogumasi icin bekletin...

Ve basarinizin keyfini cikarin.... 



4 yorum:

  1. nefis gözüküyo..ama krema da un yok mu??kıvam nasıl oluyor unsuz?

    YanıtlaSil
  2. Yazmayi unutmusum :) Hemen ekliyorum sagolun dikkat ettiginiz icin :)

    YanıtlaSil
  3. görünüş harika!!!

    YanıtlaSil
  4. Mevsimi degil ama bayilirim çilekli tartlara ! Ellerin dert gôrmezsin !

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...