3 Şubat 2011 Perşembe

Mercimek Corbasi

Cok enteresan bir esim var. Hergun olmasa da 2 gunde bir corba yaparim. Kisin iyi gidiyor. Yeni yeni corbalar denerim. Mantar, havuc, kabak, brokoli, enginar, ispanak vs... Bizimki yer. Ama mercimek niye yapmadin der. Adam mercimegi cok seviyor. 2 gunde bir onu gormek istiyor. Benim engin corba bilgimi hic de umursamiyor. Hatta umrunda bile degil diger corbalar. Dun yine boyle birgun ne corbasi istersin dedim, Farketmez dedi. Hadi soyle dedim. Mercimek yap :(
Yazik adamcagiz butun gun calisti yapayim dedim.
Tabi ben butun gun biryerlerimi buyuttum. BIr baktim saat 6 olmus. Nasil basladim bilmiyorum. Aklima Sule'cigimin cokertme kebabi geldi. Hemen actim neti.  Hazir etde cikarmisdim sabahtan. Neyse onu sonra yazacagim.

Gelelim corbaya.
20 Agustos 2010 gunu dogum yapmisdim. Ilkkez anne olmanin verdigi korkular. Ve butun gece hastanede yanliz kalmam pekde hos olmamisdi benim icin. Kendimi kotu hissediyordum. Normal dogum esnasinda kesilince can acisi da vardi. Gece boyunca allahtan Cihan'imin giki cikmamisdi. Cok usluydu. Sabah hemsire altini degistirdin mi deyince , yoo demisdim. Sonra da Cihan'i alinca - ki almak cok zordu afadersiniz popomun uzerine oturamiyordum. Cocugumun alti simsiyahti, sanki zift cikarmisdi.  Ben ne bicim anneyim, cocuk butun gece bunun icindemi yatti diye basladim aglamaya. Canim annem taa Fransalardan gelmisdi dogum icin. Sutum hemen gelsin diye bana muhtesem bir mercimek corbasi yapmisdi. Kompostoda. Tadi o kadar guzeldiki Oylesini hic yememisdim. Ya da o soguk hastanede o corba beynime esi bulunmaz gibi gelmisdi. Anneminkinin tadini tutturamadim. Ama bu da fena degildi.



Malzemeler


  • 1 buyuk kahve fincani mercimek
  • 1 bucuk litre su, ben biraz daha ekleme yaptim
  • 1 havuc
  • 1 adet buyuk sogan, kucukse 2 adet
  • 1 adet et bulyon, olmasada olur
  • 1 kasik salca
  • 1 bucuk kasik tereyagi
  • 1 yemek kasigi un
  • 1 yemek kasigi, ya da kafaniza gore zeytinyagi


Yapilisi


  • Soganlari zeytinyaginda kavurun. Bu noktada ben yaktim. Cunku Cihan cok kotu agliyordu. 
  • 1 kasik unla kavuruun. Kavrulmus un kokusunu alinca, havucari ve mercimegi katin. Ve suyu ekleyin.
  • Ben havuclar ezilene kadar atesin uzerinde birakdim. Bu arada usteki kopugu alabildigim kadar aldim. Et bulyonlarida suya attim.
  • Mercimeklerde olunca, blendirdan gecirin. 
  • Eger oyle icmek istiyorsaniz corba tamamdir, ama rengi kirmizi olsun diyorsaniz ayri bir tavada tereyagini ve salcayi guzelce kavurun. Ben ddirek dokmuyorum. Mercimekden bir iki kepce alip salcali sosa dokuyorum. Salcalari boylelikle homojen bir kivam aliyor. Sonra corbayla karistiriyorum. 
  • Limonla servis ederseniz daha da guzel oluyor.
Afiyet Olsun...



7 yorum:

  1. en sevdiğim çorbalardan biridir ve de en çok yaptığım.gece gece canım çekti.
    bu arada ihale bana kaldı haber vereyim ben aldım:(

    YanıtlaSil
  2. ne zaman babalara kaldiki :))

    YanıtlaSil
  3. aaa..bak ben de bayılırım mercimek çorbasına...bütün çorbalar bir yana mercimek bir yana...ay saat 12'ye gelmiş, şimdi kalkıp pişirilmez de..hep diyorum bu bloğunu gece okumayacağm diye yine dayanamıyorum :-)

    YanıtlaSil
  4. Hergün yese bıkmıyor Yağız..çocuklar seviyor tadını ,inşallah oğluşunda sever

    YanıtlaSil
  5. Gulcincim :)) Ay deme oyle, yemis kadar olmussundur :)

    Icimizdeki karnaval, varmis bir kerameti, ya da bizim kocalar dogulu ya, cocuklarda babanin kanini cekiyor. Bence Cihanda cok sever. Birde yaninda sogan yerse tam olur :))

    YanıtlaSil
  6. Ayyy aynı benim eşim. hayatta yeni çorba tatlarına açık değildir varsa da yoksa da mercimek. ben içine bir de patates katarım. o zaman una gerek kalmıyor. ama kızım bir türlü sevmedi mercimek çorbasını . o da yoğurt çorbalarının canavarı :) eline sağlık gül. bu satte acıkmıştım. olsa da yesem :)

    YanıtlaSil
  7. benim esim de ayni. her gece mercimek corbasi olsa icse bikmaz nerdeyse :)) bu tarifi bugun yaptim ve tesekkur etmek istedim. ilk defa kimyon kullanmadigim degisik bir tarifti ve tadina bayildim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...